ČISTI, RESTARTUJ,
SHOĎ TO A LEŤ!
Režim dne, recepty, nákupní seznam, cvičení, meditace, mantry
Recepty
🖤
Jen si vybrat .. a .. tvá kreativita dělá tvůj pokrm tím pravým:
- 〰 Kitchari klasik
- 〰 Mungo po italsku
- 〰 Mungo a pomeranč
- 〰 Č. čočka se zeleninou a k. zelím (2v1)
- 〰 Č. čočka se zeleninou a č. řepou (2v1)
- 〰 Mungo s řepou s k. zelím
- 〰 Mungo s lilkem a rajč. protlakem
- 〰 Cizrnové placky
- 〰 Mungo s dýní
- 〰 Lehká obilná kaše

Kičerí – plné rostlinných bílkovin
Co je třeba:
- přes noc namočené půlené mung dal (zkus i celé mungo, červenou čočku nebo cizrnu) 100g,
- přes noc namočená rýže Basmati 100g,
- zelenina jakákoliv,
- koření indické dle chuti: římský kmín, koriandr, čerstvý zázvor, .., kurkuma, pepř a sůl, (s neobvyklým kořením opatrně, používej jen to, co ti chutná)
- ghee,
- láska a úcta k jídlu v jakémkoliv množství.
POSTUP:
- Samostatně vař mungo a osolenou rýži s dostatkem vody, do změknutí.
- Nakrájej zeleninu.
- Na velké pánvi (užívám wok) rozpal ghee asi 1-2 PL, přidej koření a připrav tak tzv. čons. Nejprve dej hrubší koření a pak až mleté (aby se nepřipálilo).
- Po chvilince přihoď zeleninu, osol, smaž asi 5 min.,
- pokud ji chceš měkčí, přilij trošku vody, nebo rajčatové šťávy, dus.
- Přimíchej hotové mungo a rýži, pro větší měkkost můžeš ještě dusit.
Výsledek může vypadat různě: jako hustá polévka, nebo kaše, nebo netekutě, záleží na náladě a chuti.
- Můžeš zdobit naklíčeným mungem, čímkoliv, co máš po ruce.
Servíruj a papeeej, dobrou chuť!
Oblíbená zelenina
mrkev, petržel, cuketa, květák, brokolice, červená řepa, batáty, celer, rajčata, lilek, paprika, brambory,.. jeden nebo více druhů, podle chuti.
Obměny koření:
chilli, fenykl, citrónová šťáva, česnek a cibule, kořenící směs Garam masala, asaofoetida (čertovo lejno, pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula),..
Pokud máš trávicí obtíže a chceš zachovat účinek terapeutický a harmonizující, nepřidávej chilli, česnek ani cibuli, vyhni se i zelenině jako rajčata, lilek, paprika, brambory.
TIP:
Pro úsporu času vařím více porcí dopředu. Aby stále chutnalo, vařím větší množství základu (rýže a mungo) na 2 dny jen a pro jednotlivé dny připravuji jen jinou zeleninu, jinak ochucenou.
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Mungo po italsku
Co je třeba:
- namočené půlené mungo dal 100g,
- namočená rýže ( zkus neloupanou pro větší výživu i sytost) 100g,
- rajčata nebo cherry rajčátka,
- cukina,
- paprika, jestli máš tak lilek,
- cibule, česnek,
- sůl, pepř, rozmarýn, tymián nebo provensálské bylinky,
- ghee.
POSTUP:
- Samostatně vař mungo a osolenou rýži s dostatkem vody, do změknutí, nakonec smíchej, můžeš přisolit.
- Nakrájej zeleninu a cibuli.
- Na pánvi rozehřej ghee na nahoď cibuli, koření,
- po chvilince přihoď papriku, popř. lilek, cukinu,
- za chvilku rajčátka.
- Osol, smaž asi 5 min., přilij trošku vody nebo i rajčatovou šťávu či protlak,
- přidej rozdrcený česnek,
- dus, jak to máš ráda..
Servíruj a papeeej, dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Mungo a pomeranč
Co je třeba:
- namočené celé mungo 100g,
- mrkev, petržel, celer, klidně i dýni Hokaido,
- brambory nebo namočená rýže 100g,
- pomeranč,
- cibule nebo pórek,
- sůl, pepř, zázvor,
- ghee.
POSTUP:
- Dej vařit samostatně mungo a osolené brambory nebo rýži.
- Nakrájej zeleninu na nudličky a cibuli.
- Na pánvi rozehřej ghee na nahoď cibuli, zázvor,
- po chvilince přihoď zeleninu.
- Osol, smaž asi 5 min., přilij trošku vody,
- dus, jak to máš ráda..
- smíchej s uvařeným mungem,
- závěrem vymačkej do směsi celý pomeranč,
- servíruj na příloze, ozdob měsíčky pomeranče.
Dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Č. čočka se zelím
Jestli toužíš po zjednodušování, uvař si 2 jídla v jednom vaření – 2v1. Základem je červená čočka. K uvařené polovině přidáš dochucené kysané zelí pro 1. pokrm (tento recept), ke druhé půlce čočky přidáš dochucenou červenou řepu (recept následující). A máš papání na 2 dny.
Co je třeba:
- 2 hod. předem namočená červená čočka,
- kysané zelí,
- mrkev, petržel, cibule, česnek,
- ghee, sůl, pepř, bobk. list, nové koření, celerová nať, libeček, (když něco nemáš, vynecháš),
- vařené brambory jako příloha se hodí více, zkusit můžeš i rýži.
POSTUP:
- Dej vařit kys. zelí (popř. i č. řepu, pokud vaříš 2 v 1).
- Připrav základ – čočka se zeleninou (pokud vaříš 2v1 – dej dvojnásobek):
- červenou čočku uvař s bobkovým listem, novým kořením, přidej celerovou a libečkovou nať, jestli máš, opepři a osol,
- cibuli, mrkev, petržel hoď na rozpálené ghee, smaž dozlatova,
- přidej k vařené čočce a ještě chvíli podus, máš hotový základ čočky se zeleninou.
- Základ smíchej s uvařeným zelím, přidej česnek (pro 2v1 smíchej se zelím jen polovinu, druhou půlku si nechej pro pokrm s řepou)
Servíruj a papeeej, dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Č. čočka s č. řepou
Jestli toužíš po zjednodušování, uvař si 2 jídla v jednom vaření – 2v1. Základem je červená čočka. K uvařené polovině přidáš dochucené kysané zelí pro 1. pokrm, ke druhé půlce čočky přidáš dochucenou červenou řepu. A máš papání na 2 dny.
Co je třeba:
- přes noc, nebo 2 hod. předem namočená červená čočka,
- č. řepa,
- mrkev, petržel, cibule, povidla, popř. suš. švestky, rozinky,
- ghee, sůl, pepř, bobk. list, nové koření, celerová nať, libeček, (když něco nemáš, vynecháš),
- vařená rýže jako příloha.
POSTUP:
- Dej vařit č. řepu vcelku (popř. i kys. zelí zvlášť, pokud vaříš 2 v 1).
- Připrav základ – čočku se zeleninou (pro recept 2v1 uvař 2x více) :
- červenou čočku uvař s bobkovým listem, novým kořením, přidej celerovou a libečkovou nať, jestli máš, opepři a osol,
- cibuli, mrkev, petržel hoď na rozpálené ghee, smaž dozlatova,
- přidej k vařené čočce a ještě chvíli podus, máš hotový základ čočky se zeleninou.
- Základ smíchej s uvařenou nakrájenou řepou (pro 2v1 smíchej polovinu čočky s řepou, polovinu si nechej pro pokrm se zelím),
- Přidej povidla, popř. suš. švestky nebo rozinky a chvilku dus.
Servíruj a papeeej, dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Mungo s řepou a zelím
Co je třeba:
- přes noc namočené půlené mung dal (či červenou čočku, cizrnu) 100g,
- kysané zelí, červená řepa, cibule,
- sušené švestky nebo rozinky, jablko,
- pepř a sůl,
- bramboray jako příloha,
- ghee.
POSTUP:
- Přes noc namoč mungo, suš. švestky (cca 4ks), pár rozinek
- Samostatně uvař: přes noc namočené mungo, kys. zelí, řepu, brambory na přílohu.
- Po uvaření rozpal ghee asi 1 PL na velké pánvi, přidej nakrájenou cibuli, smaž.
- Přidej nakrájenou vařenou řepu, vařené zelí, uvařené mungo, namočené nakrájené švestky, rozinky, osol, opepři a chvilku míchej.
Servíruj s bramborkami a papeeej, dobrou chuť!
Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Mungo s lilkem a paprikami
Co je třeba:
- namočené půlené mungo dal 100g,
- namočená rýže 100g,
- lilek,
- rajčatová šťáva,
- paprika,
- sůl, pepř, trochu oregana.
POSTUP:
- Samostatně vař mungo a osolenou rýži s dostatkem vody, do změknutí, nakonec smíchej, můžeš přisolit.
- Do zapékací misky nebo pekáče naskládej nakrájený lilek
- posol, popepři, dej oregano, nebo byliny, co máš ráda,
- zalij rajčatovou šťávou
- a upeč.
Servíruj se směší rýže a munga, papeeej, dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤
Co je třeba:
- cizrna vařená, klidně koupená 100 g,
- brambory vařené ve slupce, oloupané cca 60 g,
- vejce 1-2 ks,
- prášek do pečiva 1 lžička,
- ovesné vločky na zahuštění 20 g,
- ghee, sůl, pepř, petrželová nať, majoránka, libeček, česnek (když něco nemáš, vynecháš).
POSTUP:
- ve slupce uvařené brambory oloupej a nastrouhej na jemno. (můžeš zkusit i ze syrových brambor – pak použiješ více vloček)
- uvařenou cizrnu rozemel,
- smíchej, přidej vejce, ovesné vločky, prášek do pečiva,
- smaž nebo peč placičky na ghee. Ghee nešetři.
Servíruj se salátem nebo dipem s rajčatovou šťávou a papeeej, dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Mungo s dýní
Co je třeba:
- namočené půlené mungo dal 100g,
- namočená rýže 100g,
- dýně Hokaido nebo máslová
- kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer,
- cibule,
- sůl, pepř, zázvor, koriandr mletá semena
- citrónová šťáva,
- ghee.
POSTUP:
- Samostatně vař mungo a osolenou rýži s dostatkem vody, do změknutí, nakonec smíchej, můžeš přisolit.
- Nakrájej zeleninu a cibuli.
- Na pánvi rozehřej ghee na nahoď cibuli, koření, nakrájenou dýni, koř. zeleninu
- Osol, smaž asi 5 min., přilij trošku vody,
- dus, jak to máš ráda,
- hotový pokorm pokapej citronem.
Servíruj a papeeej, dobrou chuť!
Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Ranní ovoce
Potřebuješ:
- Ovesné vločky, nebo rýže, jáhly, quinoa, pohanka
- Banán pro sladkou chuť, jakékoliv ovoce
- Sušené švestky či rozinky
- Skořice, jiné koření, nebo neslazené kakao
- Můžeš i vejce
POSTUP:
- Přes noc ve vodě smoč ovesné vločky (popř. jinou obilovinu) se sušenými švestkami či rozinkami.
- Ráno chvilku ve vodě povař se skořicí, nebo jiným kořením.
- Do uzavíratelné skleničky namoč a hned si dej do lednice porci obilovin s ovocem na další den.
- Pro více bílkovin rozmíchej a povař s vejcem, chceš-li více energie.
- Oslaď rozmačkanou půlkou banánu, můžeš přidat jakékoliv čerstvé nebo mražené ovoce – nastrouhané jablko, hrušku, borůvky, ostružiny..
Servíruj a papeeej, dobrou chuť!
Režim dne, nákupní seznam, meditace, cvičení, mantry
🖤
-
- režim dne – doporučení s prvky Ajurvédy, ať se máš čeho držet,
- nákupní seznam základních potravin, doporučuji objednat s předstihem loupané půlené fazolky mung dal přes internet, ve zdravých výživách mají jen celé fazolky, které si taky ale pořiď..
- meditace Zklidnění ve svém těle – audio, která tě pomůže hodit do klidu a ještě více k sobě,
- cvičení:
- ranní protažení,
- pozdrav slunci – video návod, co ti pomůže každé ráno rozproudit tvůj vnitřní oheň,
- tip na mantry, co tě naladí, povzbudí nebo uklidní od stresu (odkaz na Spotify),
- skupinka v Messengeru či jinak online pro vzájemné sdílení uvařených jídel, tipů na varianty jídel, zážitků, úspěchů a srandy, má podpora písmem i videem po dobu 9 dnů,
- společné online večerní setkání, se cvičením nebo meditací podle zájmu, podporující tvůj záměr.



Jídlo a pití je základem očisty.
Co ANO?
Papáme 3x denně, výživnou a pestrou rostlinnou stravu, dle chuti i vejce.
Ráno ovoce, popř. obilnou kaši, v poledne a večer výživný pokrm kitchari, v různých obměnách.
Je to harmonizující indické jídlo s dostatkem bílkovin – základem jsou fazolky mungo a rýže,
které si každý může uvařit v různých variantách s dostatkem zeleniny,
dle své chuti
a sníst množství dle své potřeby.
Mungo jíme loupané půlené nebo celé fazolky, můžeme zaměňovat s čočkou nebo cizrnou,
rýži střídáme s bramborami, nebo jáhly, pohankou..
hodně vařené zeleniny.
Pijeme čaj, nebo teplou vodu, popř. s citronem.
Co NE?
9 dní bez:
masa a kravského mléka, alkoholu, umělých cukrů.
Od 5. dne můžeš vyzkoušet zařadit přerušovaný půst se stravovací pauzou dle svých možností
– ještě více podpořit hormonální rovnováhu a nakopnout svůj metabolismus.
Více o pokrmu kitchari pro detox a restart
Kitchari je jednoduché jídlo, které lze připravit v mnoha obměnách. Ta nejprostší má nejvíce zklidňující účinky na trávení, na regeneraci a nastartování správného trávení, nebo při odlehčení organismu při nemoci (v Indii se mu říká nemocniční jídlo). Tato nejstravitelnější terapeutická varianta obsahuje jen mungo fazolky (žlutý půlený mung dal), basmati rýži, koření (římský kmín a koriandr) a ghee, podává se spíše jako hustá polévka.
Pestrost a obměny jiných variant jsou nekonečné, dle chuti a potřeby lze použít jakoukoliv zeleninu a koření.
A co dělá kichari tak výživným a hodnotným?
Je to mungo – Mung dal (Dhál, dal, daal a dahl – hindský výraz pro sypké sušené luštěniny), malé zelené fazolky, které jsou jako mung dal po vyloupání žluté a napůlené. Jejich původ je pravděpodobně z Indie, kde jsou doposud základem lehce stravitelných, ale hodnotných a výživných jídel, jako je kitchari.
Mungo fazolky totiž obsahují obrovskou dávku bílkovin, vitamínů, zejména skupiny B, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, kyseliny listové a vlákniny. Vysoký obsah výživných látek a zároveň jejich malá kalorická hodnota je dělají ideálními i pro stravu ke snížení váhy. Nejsou přitom těžké, ale zasytí tělo a pohladí nejen žaludek. Na rozdíl od ostatních fazolí, které jsou za syrova jedovaté, mungo fazolky je možno naklíčit a jíst jen spařené horkou vodou, nebo je jen krátce povařit (pro jistotu zničení případných mikroorganismů, co se mohou namnožit při klíčení). Naklíčené obsahují ještě více prospěšných látek a jejich kalorická hodnota není přitom velká.
Při přípravě kitchari můžeme použít stejný základ fazolek a rýže a přidat pokaždé jinou oblíbenou zeleninu i koření, nemusíme vždy užívat koření dle indické tradice.
Nezapomeň se každý den hýčkat,
pomohou ti malé ranní a večerní rituály:
krátké ranní protažení, naladění na tvůj den se záměrem..
(Ráno využij k procítění těla a protažení, nastartování záměrů, pozitivního naladění pro tvůj den, můžeš si svůj záměr, nebo pozitivní myšlenku zapsat do deníku.)
pravidelné natírání těla olejem,
(Každý večer si dovol jít do koupelny o hodinu dříve než obvykle. Celé tělo láskyplně natři sezamovým olejem, dívej se přitom na sebe do zrcadla a vnímej své krásné tělo.
Pozor – použij staré pyžamo nebo župan – oděv získá pach oleje a těžce se ho zbavuje.)
pravidelný a dostatečný spánek,
(Pokud je možné, jdi do postele každý den ve stejnou hodinu, nejlépe o hodinu dříve než obvykle)
krátká meditace před spaním,
(Čas před spaním využij pro krátkou meditaci, procítění svého těla a nitra, pomoci si můžeš nahrávkou vedené meditace.)
Toť vše.
Prostě se máme hodně rádi.
Přeji ti radostné prožití všech 9 dní!
Užívejme jídlo, odpočinek i hýčkání, dopřejme si tentokrát to, co normálně nejíme
a co běžně neděláme!
Hanka ❤❤❤



Sledujte mě na sociálních sítích:
Ozvěte se, ráda pomohu: 734 494 406, hana@zmitko.cz
Zásady ochrany osobních údajů