fbpx

ČISTI, RESTARTUJ,
SHOĎ TO A LEŤ!

Režim dne, recepty, nákupní seznam, cvičení, meditace, mantry

Recepty

🖤

Jen si vybrat:

Co je třeba:

  • přes noc namočené půlené mung dal (zkus i celé mungo, červenou čočku nebo cizrnu) 100g,
  • přes noc namočená rýže Basmati 100g,
  • zelenina jakákoliv,
  • koření indické dle chuti: římský kmín, koriandr, čerstvý zázvor, .., kurkuma, pepř a sůl ,
  • ghee,
  • láska a úcta k jídlu v jakémkoliv množství.

 

POSTUP:

  • Samostatně vař mungo a osolenou rýži s dostatkem vody, do změknutí.
  • Nakrájej zeleninu.
  • Na velké pánvi (užívám wok) rozpal ghee asi 1-2 PL, přidej koření a připrav tak tzv. čons. Nejprve dej hrubší koření a pak až mleté (aby se nepřipálilo).
  • Po chvilince přihoď zeleninu, osol, smaž asi 5 min.,
  • pokud ji chceš měkčí, přilij trošku vody, dus.
  • Přimíchej hotové mungo a rýži, pro větší měkkost můžeš ještě dusit.
    Výsledek může vypadat různě: jako hustá polévka, nebo kaše, nebo netekutě, záleží na náladě a chuti.

 

  • Můžeš zdobit naklíčeným mungem, čímkoliv, co máš po ruce.

 

Servíruj a papeeej, dobrou chuť!

 

 

Oblíbená zelenina

mrkev, petržel, cuketa, květák, brokolice, červená řepa, batáty, celer, rajčata, lilek, paprika, brambory,.. jeden nebo více druhů, podle chuti.

Obměny koření:

chilli, fenykl, citrónová šťáva, česnek a cibule, kořenící směs Garam masala, asaofoetida (čertovo lejno, pryskyřice z kořenů tropických stromů rodu Ferula),..

Pokud máš trávicí obtíže a chceš zachovat účinek terapeutický a harmonizující, nepřidávej chilli, česnek ani cibuli, vyhni se i zelenině jako rajčata, lilek, paprika, brambory.

TIP:

Pro úsporu času vařím více porcí dopředu. Aby stále chutnalo, vařím větší množství základu (rýže a mungo) na 2 dny jen a pro jednotlivé dny připravuji jen jinou zeleninu, jinak ochucenou.

 

Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka

 

Co je třeba:

  • namočené půlené mungo dal 100g,
  • namočená rýže ( zkus neloupanou pro větší výživu i sytost) 100g,
  • rajčata nebo cherry rajčátka,
  • cukina,
  • paprika, jestli máš tak lilek,
  • cibule, česnek,
  • sůl, pepř, rozmarýn, tymián nebo provensálské bylinky,
  • ghee.

POSTUP:

  • Samostatně vař mungo a osolenou rýži s dostatkem vody, do změknutí, nakonec smíchej, můžeš přisolit.
  • Nakrájej zeleninu a cibuli.
  • Na pánvi rozehřej ghee na nahoď cibuli, koření,
  • po chvilince přihoď papriku, popř. lilek, cukinu,
  • za chvilku rajčátka.
  • Osol, smaž asi 5 min., přilij trošku vody,
  • přidej rozdrcený česnek,
  • dus, jak to máš ráda..

 

Servíruj a papeeej, dobrou chuť!

 

Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Co je třeba:

  • přes noc, nebo 2 hod. předem namočená červená čočka,
  • kysané zelí,
  • mrkev, petržel, cibule, česnek,
  • ghee, sůl, pepř, bobk. list, nové koření, celerová nať, libeček,  (když něco nemáš, vynecháš),
  • vařené brambory jako příloha.

 

POSTUP:

  • Dej vařit kys. zelí (popř. i č. řepu, pokud vaříš 2 v 1).
  • Připrav základ čočky se zeleninou (ideálně uvař více – i pro recept č. čočka s č. řepou, budeš mít 2 jídla v 1 vaření – v tom případě uvař i řepu vcelku):
    • červenou čočku uvař s bobkovým listem, novým kořením, přidej celerovou a libečkovou nať, jestli máš, opepři a osol,
    • cibuli, mrkev, petržel hoď na rozpálené ghee, smaž dozlatova,
    • přidej k vařené čočce a ještě chvíli podus, máš hotový základ čočky se zeleninou.
  • Základ smíchej s uvařeným zelím, přidej česnek (případně ½ míchej se zelím a ½ s řepou a přidej povidla či rozinky, pokud vaříš 2 v 1)

Servíruj a papeeej, dobrou chuť!

 

Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

 

Co je třeba:

  • přes noc, nebo 2 hod. předem namočená červená čočka,
  • č. řepa,
  • mrkev, petržel, cibule, povidla, popř. suš. švestky, rozinky,
  • ghee, sůl, pepř, bobk. list, nové koření, celerová nať, libeček,  (když něco nemáš, vynecháš),
  • vařené brambory jako příloha.

 

POSTUP:

  • Dej vařit č. řepu vcelku (popř. i kys. zelí zvlášť, pokud vaříš 2 v 1).
  • Připrav základ čočky se zeleninou (ideálně uvař více – i pro recept č. čočka s č. řepou, budeš mít 2 jídla v 1 vaření – v tom případě uvař i řepu vcelku):
    • červenou čočku uvař s bobkovým listem, novým kořením, přidej celerovou a libečkovou nať, jestli máš, opepři a osol,
    • cibuli, mrkev, petržel hoď na rozpálené ghee, smaž dozlatova,
    • přidej k vařené čočce a ještě chvíli podus, máš hotový základ čočky se zeleninou.
  • Základ smíchej s uvařenou nakrájenou řepou (případně ½ míchej se zelím a ½ s řepou, pokud vaříš 2 v 1),
  • Přidej povidla, popř. suš. švestky nebo rozinky a chvilku dus.

Servíruj a papeeej, dobrou chuť!

 

Užívejme jídlo, může být našim lékem! Dobrou chuť! Hanka ❤❤❤

Potřebuješ:

  • Ovesné vločky, nebo rýže, jáhly, quinoa, pohanka
  • Banán pro sladkou chuť, jakékoliv ovoce
  • Sušené švestky či rozinky
  • Můžeš i vejce

 

POSTUP:

  • Přes noc ve vodě smoč ovesné vločky (popř. jinou obilovinu) se sušenými švestkami či rozinkami.
  • Ráno malou chvilku povař se skořicí. (Jiné obiloviny vař déle.)
  • Pro více bílkovin rozmíchej a povař s
  • Oslaď banánem, ozdob ovocem.

 

 

Servíruj a papeeej, dobrou chuť!

Režim dne, nákupní seznam, meditace, cvičení, mantry

🖤

    • režim dne – doporučení   s prvky Ajurvédy, ať se máš čeho držet,
    • nákupní seznam základních potravin, doporučuji objednat včas mung dal přes internet, ve zdravých výživách mají jen celé fazolky.
    • meditace Zklidnění ve svém těle – audio, která tě pomůže hodit do klidu a ještě více k sobě,
    • cvičení:
    • tip na mantry, co tě naladí, povzbudí nebo uklidní od stresu (odkaz na Spotify),
    • skupinka v Messengeru či jinak online pro vzájemné sdílení uvařených jídel, tipů na varianty jídel, zážitků, úspěchů a srandy, má podpora písmem i videem po dobu 9 dnů,
    • 2 společná večerní setkání, se cvičením nebo meditací podporující tvůj záměr.

Jídlo a pití je základem očisty.

 

Co ANO?

Papáme 3x denně, výživnou a pestrou rostlinnou stravu.

Ráno ovoce, popř. obilnou kaši, v poledne a večer výživný pokrm kitchari,  v různých obměnách.
Je to harmonizující indické jídlo s dostatkem bílkovin – základem jsou fazolky mungo a rýže,
které si každý může uvařit v různých variantách
dle své chuti
a sníst množství dle své potřeby.

 Pijeme čaj, nebo teplou vodu, popř. s citronem.

 

Co NE?

9 dní bez:

masa a kravského mléka, alkoholu, kávy, umělých cukrů.

Od 5. dne můžeš vyzkoušet zařadit přerušovaný půst se stravovací pauzou dle svých možností
– ještě více podpořit hormonální rovnováhu a nakopnout svůj metabolismus.

 

Více o pokrmu kitchari pro detox a restart

Kitchari je jednoduché jídlo, které lze připravit v mnoha obměnách. Ta nejprostší má nejvíce zklidňující účinky na trávení, na regeneraci a nastartování správného trávení, nebo při odlehčení organismu při nemoci (v Indii se mu říká nemocniční jídlo). Tato nejstravitelnější terapeutická varianta obsahuje jen mungo fazolky (žlutý půlený mung dal), basmati rýži, koření (římský kmín a koriandr) a ghee, podává se spíše jako hustá polévka.

Pestrost a obměny jiných variant jsou nekonečné, dle chuti a potřeby lze použít jakoukoliv zeleninu a koření.

 

 

A co dělá kichari tak výživným a hodnotným?

Je to mungo – Mung dal (Dhál, dal, daal a dahl – hindský výraz pro sypké sušené luštěniny), malé zelené fazolky, které jsou jako mung dal po vyloupání žluté a napůlené. Jejich původ je pravděpodobně z Indie, kde jsou doposud základem lehce stravitelných, ale hodnotných a výživných jídel, jako je kitchari.

 

Mungo fazolky totiž obsahují obrovskou dávku bílkovin, vitamínů, zejména skupiny B, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, kyseliny listové a vlákniny. Vysoký obsah výživných látek a zároveň jejich malá kalorická hodnota je dělají ideálními i pro stravu ke snížení váhy. Nejsou přitom těžké, ale zasytí tělo a pohladí nejen žaludek. Na rozdíl od ostatních fazolí, které jsou za syrova jedovaté, mungo fazolky je možno naklíčit a jíst jen spařené horkou vodou, nebo je jen krátce povařit (pro jistotu zničení případných mikroorganismů, co se mohou namnožit při klíčení). Naklíčené obsahují ještě více prospěšných látek a jejich kalorická hodnota není přitom velká.

Při přípravě kitchari můžeme použít stejný základ fazolek a rýže a přidat pokaždé jinou oblíbenou zeleninu i koření, nemusíme vždy užívat koření dle indické tradice.

Nezapomeň se hýčkat,

pomůže ti:

 

pravidelné natírání těla olejem,

pravidelný a dostatečný spánek,

krátká meditace před spaním,

krátké cvičení a protažení..

 

Toť vše.

Prostě se máme hodně rádi.

 

 

Přeji ti radostné prožití všech 9 dní!

Užívejme jídlo, odpočinek i hýčkání, dopřejme si tentokrát to, co normálně nejíme

a co běžně neděláme!

Hanka ❤❤❤

Sledujte mě na sociálních sítích:

Ozvěte se, ráda pomohu: 734 494 406, hana@zmitko.cz

Zásady ochrany osobních údajů