Očista a restart nejen jídlem
Cítíš se zahlceně a unaveně?
Máš málo energie a nedaří se ti se dobít?
Chceš se cítit odpočatě, lehce
a prostě udělat něco pro sebe?
Hlavním důvodem toho, jak ti je, bývá přehlcenost.
Nevhodná strava, mnoho vjemů, úkolů…
Jídlu často nevěnujeme pozornost, jíme a jídlo nevnímáme, jíme v nevhodnou dobu nebo v tísni.
Jsme přehlceni vjemy, naše těla jsou v napětí díky množství úkolů, které si dáváme, nebo situacemi, do jakých se dostáváme.
To vše se nám vtiskne do těla, sníží se náš trávicí oheň, začneme přibírat na váze, v těle se může hromadit odpad a toxiny, které nám pak mohou způsobit různé potíže.
Začínají nenápadně, jako špatném trávení, pobolívání břicha, nedostatek energie a únava. Často jim ani nedáváme tu důležitost, nezbývá nám totiž už dostatek energie řešit každodenní přípravu lehkých jídel a péči o sebe, své tělo i duši dlouhodobě. Přerušit tenhle kruh bývá složité, protože člověk sám nemá často takovou motivaci, jako skupinka lidí, kteří se snaží o totéž a vzájemně se podporují, motivují a sdílejí radosti i těžkosti, vyměňují si pocity i zkušenosti.
Program očisty a restart nejen jídlem,
který sama ráda absolvuji, sdílím proto i s ostatními, se všemi, kdo chce při změně ročního období
dát plnou pozornost svému tělu i svému nitru.
Proč dělat očistu?
Pravidelně se změnou ročního období nejen Ajurvéda doporučuje týden až 3 týdny lehké, ale pro tělo výživné stravy. Proč?
Pro pocit lehkosti,
příliv nové energie,
pocit nového startu,
možné změny, která může následovat,
omlazení a osvěžení celého člověka.
Jídlo a pití je základem očisty.
Budeme jíst pokrm kitchari, harmonizující indické jídlo, které si každý může přizpůsobit dle své chuti a pít teplou vodu, popř. s citronem, nebo bylinný čaj. Ráno ovoce, popř. obilnou kaši.
9 dní bez alkoholu, bez kávy a černého čaje, bez umělých cukrů, jeden den půst.
A budeme se hýčkat.
Pomohou nám jednoduché a staletími ověřené triky Ajurvédy, starověké indické „medicíny“, jako
pravidelné natírání těla olejem,
pravidelný a dostatečný spánek,
krátká meditace před spaním,
ranní protažení..
Toť vše.
Prostě budeme se mít hodně rádi.
Na konci očisty se budeme cítit lehcí a odpočatí, protože očistíme trávení, získáme tak novou energii, splaskne bříško. Budeme se cítit skvěle, obrátíme pozornost na sebe, uvědomíme si svou lásku k sobě a proces očisty zvětší naši víru v sebe, v naše tělo i v naši vnitřní sílu.
Kitchari – detoxikace a restart jídlem
Kitchari je jednoduché jídlo, které lze připravit v mnoha obměnách. Ta nejprostší má nejvíce zklidňující účinky na trávení, na regeneraci a nastartování správného trávení, nebo při odlehčení organismu při nemoci (v Indii se mu říká nemocniční jídlo). Tato nejstravitelnější terapeutická varianta obsahuje jen mungo fazolky (žlutý půlený mung dal), basmati rýži, koření (římský kmín a koriandr) a ghee, podává se spíše jako hustá polévka.
Pestrost jiných variant je nekonečná, dle chuti a potřeby lze použít jakoukoliv zeleninu a koření.
A co dělá kichari tak výživným a hodnotným?
Je to mungo – Mung dal (Dhál, dal, daal a dahl – hindský výraz pro sypké sušené luštěniny), malé zelené fazolky, které jsou jako mung dal po vyloupání žluté a napůlené. Jejich původ je pravděpodobně z Indie, kde jsou doposud základem lehce stravitelných, ale hodnotných a výživných jídel, jako je kitchari.
Mungo fazolky totiž obsahují obrovskou dávku bílkovin, vitamínů, zejména skupiny B, vápníku, železa, draslíku, hořčíku, kyseliny listové a vlákniny. Vysoký obsah výživných látek a zároveň jejich malá kalorická hodnota je dělají ideálními i pro stravu ke snížení váhy. Nejsou přitom těžké, ale zasytí tělo a pohladí nejen žaludek. Na rozdíl od ostatních fazolí, které jsou za syrova jedovaté, mungo fazolky je možno naklíčit a jíst jen spařené horkou vodou, nebo je jen krátce povařit (pro jistotu zničení případných mikroorganismů, co se mohou namnožit při klíčení). Naklíčené obsahují ještě více prospěšných látek a jejich kalorická hodnota není přitom velká.
Při přípravě kitchari můžeme použít stejný základ fazolek a rýže a přidat pokaždé jinou oblíbenou zeleninu i koření, nemusíme vždy užívat koření dle indické tradice.
Žádná starost o to, co si zase uvařím,
při očistě budeme jíst stále stejné jídlo k obědu i k večeři, jinak ochucené.
Ráno budeme jíst ovoce, pokud budeš mít přes den větší výdej, můžeš si ráno uvařit obilnou kaši s ovocem.
Kdy májovou očistu zažijeme:
9 dní: od středy 3. 5. do čtvrtka 11. 5.
Cena programu:
500,- Kč
Co dostaneš:
- recept a tipy na obměny, ať nám to nezevšední,
- doporučení denního režimu s prvky dle Ajurvédy, ať se máš čeho držet,
- nákupní seznam,
- meditace – audio, která tě pomůže hodit do klidu a ještě více k sobě,
- cvičení pozdrav slunci – video, co ti pomůže rozproudit tvůj vnitřní oheň,
- tip na mantry, co tě naladí,
- 3 setkání a povzbuzující sdílení ve skupince na Messengeru či ZOOM,
- skupinka pro vzájemné sdílení a nejenom mou podporu v Messengeru,
- mailem informace a povzbuzení.
Po přihlášení pošlu platební údaje mailem.
Po zaplacení, před začátkem programu pošlu všechny informace, materiály a odkazy mailem.
Přihlásit se můžeš i v průběhu programu, ozvi se mailem, nebo piš, volej.
Přihlas se přes tento formulář:
Množství jídla, které si připravíš, bude zcela na tobě, je nutné ho upravit dle aktuálního zdravotního stavu, výdeje energie během dne, tvého záměru a tvých potřeb.
Moc se těším
na společnou podporu a zážitky!
Hanka, lektorka jógy, průvodkyně síly a klidu v nás i kolem nás.
Pro info kdykoliv na tel: 734494406

Sledujte mě na sociálních sítích:
Ozvěte se, ráda pomohu: 734 494 406, hana@zmitko.cz
Zásady ochrany osobních údajů